...
02 Noiembrie, 2018

MARe – la granița dintre muzeu, cafenea și bibliotecă

Co-creare Pe 9 octombrie 2018 un nou muzeu s-a deschis în București și anume Muzeul de Artă Recentă (MARe). Acesta este primul muzeu privat de artă din România (după Muzeul Simu, 1910) și prezintă publicului 150 de opere reprezentative pentru arta românească de după anii 60. Din colecția permanentă, denumită Diversificare stilistică cu răspundere limitată, fac parte Ioana Bătrânu, Ștefan Bertalan, Andrei Cădere, Roman Cotoșman, Teodor Graur, Ion Grigorescu, Anca Mureșan, Gili Mocanu, Paul Neagu, Dan Perjovschi, Diet Sayler și mulți alții. 

Clădirea MARe are o arhitectură modernă și dispune de un spațiu de 1200 metri pătrați desfășurați pe cinci niveluri. Muzeul are un Auditorium, o bibliotecă de artă contemporană, o cafenea, o grădină și o terasă - multiple spații de relaxare în compania artei. 

Programul expozițional este îndrăzneț și actual, iar periodic vor fi aduse pentru expoziții temporare celebrități ale artei mondiale. În  momentul de față este deschisă expoziția Men a lui Jeff Wall, curatoriată de directorul muzeului Erwin Kessler. Jeff Wall a susținut și o conferință cu o zi înainte de deschiderea MARe, în aula Bibliotecii Centrale Universitare din București. Astfel, pe parcursul a două ore, publicul român a avut posibilitatea de a intra în dialog cu fotograful și de a pătrunde mai adânc în procesul creativ al acestuia. În 2019, în MARe vor expune și Martin Creed și Thomas Ruff

Muzeul își propune să organizeze două expoziții temporare cu artiști străini și două expoziții temporare cu artiști români anual. În prezent, este deschisă și expoziția Rai din Iad, curatoriată de Cristian Vechiu. Aceasta reunește peste 20 de artiști contemporani români care explorează reprezentarea fenomenului religios în România recentă. 

Muzeul de Artă Recentă este deschis în fiecare zi a săptămânii între orele 11.00 și 19.00, cu excepția zilei de marți, iar adresa acestuia este bulevarul Primăverii numărul 15, sector 1. 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele