...
03 Iulie, 2018

Martha Graham, fondatoarea dansului modern american

Dans Martha Graham (1894 – 1991) a fost o dansatoare și coregrafă americană, cunoscută pentru metoda sa specifică – the Graham technique – ce a revoluționat lumea dansului și, în același timp, a pus bazele dansului modern american.

Tatăl Marthei practica o formă timpurie a psihiatriei și era interesat în special de comportamentul corpului uman, de felul în care oamenii se mișcă; acest interes a fost transmis mai departe fiicei sale. După ce urmează, pentru 7 ani, cursurile Școlii de Dans Denishawn (Los Angeles, California) – în cadrul căreia și predă după o vreme, Martha o părăsește pentru a începe propria cercetare asupra dansului. Viziunea Marthei se bazează pe experiența umană pură, pe căutarea esenței din interiorul nostru, cercetare în opoziție cu baletul clasic, ce avea ca rol principal delectarea spectatorilor. 

În 1926, performera fondează propria companie de dans în New York City, The Martha Graham Center of Contemporary Dance. În 1927, Graham începe să lucreze cu Louis Horst, ce o introduce în opera artiștilor de avangardă europeni și o sfătuiește să folosească muzica compozitorilor contemporani în spectacolele sale.

Tehnica Graham – ce este predată și acum în școlile de coregrafie – pornește de la principiul respirației. Fiecare mișcare cuprinde o încordare și o relaxare, dând naștere unui aspect sacadat al coregrafiei. Este prima alternativă la limbajul baletului clasic. Graham nu este interesată de corpurile individuale ale dansatorilor, ci de arhitectura generală a dansului, de universalitatea mișcărilor și apartenența lor la rituri străvechi. 

În 1931, Martha devine interesată de istoria Americii și de dansurile ritualice ale nativilor americani – preia părți din acestea și le combină cu dansuri ritualice din alte ceremonii religioase, păgâne și creștine. Astfel ia naștere prima capodoperă a coregrafei, Primitive Mysteries. Graham încetează să mai danseze în anul 1969, dar continuă munca de coregrafă până la moarte. În cariera sa de peste 75 de ani, Martha a realizat peste 180 de opere, a căror documentare stă ca sursă de inspirație pentru pasionații de dans de pretutindeni.

Articole Similare

Vezi toate articolele