...
18 Februarie, 2019

Mona Hatoum, artista care utilizează electricitatea în operele sale 

Co-creare Mona Hatoum (n. 1952) este o artistă palestiniană stabilită în Londra, Marea Britanie. Lucrările Monei sunt vibrante și rafinate și au adesea ca subiect situația politică a lumii. Obiectele și instalațiile lui Hatoum sunt aproape întotdeauna însoțite de electricitate și parcă formează niște mecanisme stranii și vii ce vin de pe altă planetă, deși sunt adesea asamblate din obiecte casnice. Hatoum ne prezintă un univers paralel, cu lumini roșii, calde și senzații futuriste, o alternativă la spațiile în care ne aflăm zilnic, în mod repetat.

Mona Hatoum a început să producă artă utilizând inițial mediul performance-ului, iar pe parcurs, a devenit interesată de sculptură și de instalație. În unul dintre performance-urile sale din anul 1985, Roadworks, Hatoum merge pentru o oră desculță pe străzile Brixton-ului cu o pereche de ghete legate de glezne. Gestul simbolizează un protest în fața controlului și opresiunii sociale.

Artista descinde din curentele artistice suprarealism și minimalism. În lucrările sale, grila este un element recurent, simbolizând controlul din societatea contemporană. 

În lucrarea Hot Spot (2013), Mona prezintă întregul glob pământesc ca pe o zonă de conflict, utilizând neon roșu pentru a desena conturul continentelor și grila metalică mai sus amintită. 

În Grater Divide (2002), artista combină două obiecte casnice, un paravan și o răzătoare. Răzătoarea, ce nu constituie niciun pericol la dimensiunea originală, devine amenințătoare când este adusă la dimensiunea paravanului. Senzația că pericolul zace într-o formă cotidiană este prezentă și în lucrarea Nature morte aux grenades (2006 – 2007) - de la distanță, observăm niște obiecte foarte frumoase realizate din cristale colorate, dar când ne apropiem, ne dăm seama că aceste obiecte au de fapt forma unor grenade.

Mona Hatoum explorează prin operele sale lumea în care trăim și ne amintește într-un mod subtil de efemeritatea vieții și a stabilității. 

Articole Similare

Vezi toate articolele