...
20 Noiembrie, 2018

Motivul pentru care Gordon Matta-Clark a fost supranumit anti-arhitectul

Co-creare Gordon Matta - Clark (1943 – 1978) a fost un artist conceptual de origine americană, adept al procesului de deconstrucție al imaginii și cunoscut pentru decupajele sale în clădiri.

Gordon Matta-Clark s-a născut în New York într-o familie de artiști – tatăl său este artist surrealist de origine chiliană, iar nașa sa este Teeny Duchamp, văduva lui Marcel Duchamp și eleva lui Constantin Brâncuși. Fratele său, Juan Sebastian Matta Clark, a fost, de asemenea, tot artist. 

De formație arhitect și educat în una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din lume, Universitatea Cornell, Gordon nu a profesat niciodată. Dimpotrivă, în lucrările sale manifest, Matta-Clark adoptă o tehnică a deconstrucției, a alterării structurilor arhitecturale deja existente. Ținta sa sunt în general clădirile ce urmează a fi demolate, în care traforează forme minimale și le documentează prin fotografie. 

Prietenia cu Robert Smithson și cu alți adepți ai Earth Art sau Land Art - curent artistic care încurajează realizarea de instalații în natură folosind doar materiale naturale precum pămînt, scoici, pietre, iarbă – a reprezentat un moment important pentru Gordon. Acesta a realizat că poate face artă folosind materiale diferite de cele tradiționale. 

Arta lui Matta-Clark cercetează ideea de eșec al arhitecturii: pentru artist nu este important obiectul (plinul), ci vidul (lipsa obiectului). 

Day’s End este una dintre cele mai cunoscute opere ale artistului. Realizată în 1975, într-o clădire industrială monumentală abandonată aflată pe râul Hudson, în New York, lucrarea este un corespondent contemporan al Pantheon-ului. Deschiderea - în formă de Lună în stadiul de după primul pătrar - lasă razele Soarelui să fie proiectate în interiorul clădirii, asemenea oculusului Pantheon-ului

În 2018, o expoziție extensivă al lui Gordon Matta-Clark intitulată Anarchitect a fost organizată la Jeu de Paume în Paris, Franța. Expoziția a cuprins lucrări realizate de artist în Bronx, New York și Paris. 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele