...
18 Septembrie, 2018

Noul Pop Art al lui Takashi Murakami

Co-creare Takashi Murakami (n. 1962) este un artist japonez contemporan care a creat mișcarea Superflat în artă. Murakami este considerat a fi un Andy Warhol al anilor 2000 și este reprezentant al unui nou tip de Pop Art, Neo-Pop. 

Asemenea lui Warhol, Murakami are ateliere de mari dimensiuni cu sute de asistenți, adevărate fabrici de produs opere de artă. Conform lui Murakami, nu există diferență între artă și comerț, iar acest punct de vedere este unul cât se poate de puternic și curajos, în contextul în care adesea amestecul comercialului în artă este considerat a fi degradant. 
 
În anul 2000, Takashi Murakami dezvoltă și teoretizează mișcarea Superflat în eseul A Theory of Super Flat Japanese Art. Superflat este primul curent artistic de origine japoneză din ultimii 50 de ani. Grupul Gutai a fost ultimul grup japonez important care a apărut pe scena artei mondiale în 1954.

Opera lui Murakami este inspirată de anime, manga și conceptul kawaii (totul trebuie să fie drăguț) și subcultura otaku (fani manga și anime în detrimentul vieții reale). Picturile lui Murakami au adesea dimensiuni foarte mari și sunt realizate folosind tehnica serigrafiei, rezultatul fiind de durată. Sculpturile sunt realizate din rășină. 

Murakami a început colaborarea cu Louis Vuitton în 2002, găsind metode inovatoare de a combina elementele lui caracteristice cu cele ale celebrului brand în lucrarea Eye Love Superflat. În 2007 colaborează cu Kanye West creând un personaj – Dropout Bear pentru albumul acestuia Graduation. De asemenea, Murakami creează și videoclipul piesei Good Morning. Un alt colaborator faimos este Pharrell Williams pentru care a creat videoclipul pentru piesa It Girl în 2014. Pharrell este și unul dintre fanii înrăiți ai lui Murakami.  
 
Cu Superflat, Murakami deschide o nouă pagină în arta contemporană care re-aduce în discuție Pop Art-ul și felul în care arta se poate imersa în viața de zi cu zi a consumatorilor, precum și dialogul dintre arta din Est cu cea din Vest. 

Articole Similare

Vezi toate articolele