...
09 Martie, 2018

O expoziție Chuck Close la metroul newyorkez

Co-creare În 2010, Chuck Close (n. 1940) a fost comisionat de Direcția de Arte și Design a Autorității Metropolitane de Transport din New York să realizeze o serie de 12 mozaicuri de mari dimensiuni - The Subway Portraits – cu scopul a fi expuse în stația de metrou 86th Street.

Chuck Close a cunoscut succesul în anii ‘60 – ‘70 prin portretele sale de mari dimensiuni ce fac parte din curentul fotorealist - mișcare artistică în care se folosește fotografia pentru a explora realitatea și mai apoi pictura pentru a copia fotografia. 

Subiectele operelor sale cuprind  adesea autoportrete, dar și portrete ale unor artiști sau celebrități, iar tehnicile folosite sunt diferite pornind de la acuarelă și ajungând la vechi metode fotografice, cum ar fi dagherotipul. Artistul utilizează cerneala, grafitul, pastelul, dactilopictura, colajul, polaroidul, tapiseria, precum și procese de gravură: mezzotinta, linogravura, xilogravura, serigrafia.

Chuck Close alege un procedeu specific artei realizate spre a fi expusă în spațiul public și folosit mai ales în stațiile de metrou / tren – mozaicul. Însă niciuna dintre piesele prezente nu este realizată prin aceeași tehnică de mozaic ca celelalte, Close excelând la diversificarea suprafețelor și metodelor de lucru. Lucrările se pot încadra în multiple curente artistice – artă optică, fotorealism, hiperrealism.

Deși declara într-un interviu că nu este neapărat un fan al artei în spațiul public, considerând că publicul ar trebui să aleagă dacă dorește să aibă experiența operei de artă sau nu, Close realizează 12 portrete pătrunzătoare, ce te urmăresc mult după ce ai părăsit platforma stației. ‘Mi-am dorit ca imaginile sa reflecte pasagerii – mi-am dorit afroamericani și asiatici, oameni în vârstă și oameni tineri.’ – declară artistul.  Printre personajele sale întâlnim artiști și celebrități, precum Kara Walker, Cecily Brown, Philip Glass, Lou Reed și Alex Katz. Chuck Close expune de asemenea și două autoportrete. 

Guvernatorul Andrew Cuomo declara la inaugurarea noii linii de metrou, precum și la vernisajul lucrărilor comisionate: ‘Linia de metrou The Second Avenue oferă newyorkezilor un muzeu subteran și onorează moștenirea noastră de a construi minuni de inginerie care îmbogățesc experiența oamenilor. Orice copil care nu a intrat niciodată într-un muzeu sau într-o galerie de artă poate merge pe străzile New York - ului și poate fi expus artei și educației. Această moștenire face ca New York-ul să fie atât de special’.

Articole Similare

Vezi toate articolele