...
03 Noiembrie, 2017

O expoziție despre orbire care captivează toate simțurile

Relaxare Dacă întrebi un om la care dintre simțuri i-ar fi cel mai greu să renunțe, probabil că majoritatea oamenilor ar alege vederea.

Tehnologia evoluează astfel încât viața unui nevăzător să fie din ce în ce mai ușoară și mai "normală". Posibilitatea de a crea o stimulare digitală în interiorul ochiului cu ajutorul unor implanturi pare să fie mai aproape ca oricând. 

La Institutul Paolo Colosimo din Napoli, artista Annaluara Di Luggo a pregătit o instalație remarcabilă, dedicată oamenilor nevăzători sau parțial nevăzători din regiune. 

https://www.instagram.com/p/BZ5wXpggQ9J/?taken-by=annalauradiluggo_artist 

https://www.instagram.com/p/BTqpwpYA_hl/?taken-by=annalauradiluggo_artist

https://www.instagram.com/p/BT6PxMLAw23/?taken-by=annalauradiluggo_artist

https://www.instagram.com/p/BTbSjbXgjE4/?taken-by=annalauradiluggo_artist 

Vizitatorii coboară pe o rampă în subsolul clădirii, într-o beznă totală. Doar o rază de lumină de la intrare este destul de puternică încât să lumineze drumul. Pe fundal, vizitatorii pot asculta sunete delicate, întrerupte brusc de voci și lumini extrem de puternice, venite dintr-un ochi uriaș de pe tavan. Vocea unei femei descrie cum decurge viața unei persoane care nu vede, din propria perspectivă. După câteva propoziții, ochiul dispare și apare în altă parte a camerei, iar discursul continuă. În final, în mod ironic, camera rămâne luminată doar de gigantul ochi de pe tavan.

 
Proiectul Blind Vision este o prezentare unică și memorabilă care, chiar dacă nu este expusă într-o galerie internațională, este un exercițiu sociologic profund și o dovadă a acceptării perspectivelor diferite.
 

Articole Similare

Vezi toate articolele