...
08 Februarie, 2019

Patru tendințe tehnologice pentru anul 2019

Tehnologie Anul 2018 a fost unul interesant din punct de vedere al descoperirilor și al inovațiilor, iar 2019 se anunță plin de tehnologii noi. Unele ne-ar putea face viețile mai ușoare, altele sunt de-a dreptul distopice.

Cei de la IEEE Computer Society, organizație înființată în 1946 cu scopul de a determina o dezvoltare mai rapidă a tehnologiilor informaționale, au realizat un top cu 10 tendințe din tech pe care le vom vedea dezvoltându-se în 2019. 
Eu am ales patru dintre ele care mi s-au părut mai spectaculoase, dar lista completă o puteți găsi aici.

1.    Internetul tuturor corpurilor

De Internetul Tuturor Lucrurilor ați auzit cu siguranță, dar începe să se vorbească deja despre Internetul Tuturor Corpurilor. Ce înseamnă asta mai exact? Este vorba despre dispozitivele de monitorizare care sunt din ce în ce mai apropriate de corpul uman - trackere de fitness, smartwatch-uri, ochelari inteligenți
Cum aceste tehnologii sunt adoptate deja de o bună parte a populației, în 2019 e posibil să vedem o folosire mai intensă a pilulelor digitale, a dispozitivelor implantabile, a circuitelor care pot monitoriza mai îndeaproape starea noastră de sănătate. Există și riscuri, evident - legate de intimitate, de securitatea cibernetică, de fel de fel de abuzuri. 

2.    Algoritmi pentru creditul social

Apropo de abuzuri - e posibil să fi auzit despre creditul social sau sistemul prin care guvernul chinez acordă note cetățenilor săi, note care le pot afecta cariera, viața sau libertatea. 

Se pare că acest credit social ar putea fi adoptat de mai multe țări în 2019, iar guvernele se vor folosi de datele biometrice și de sistemele de securitate inteligente pentru a determina ce tip de credit bancar vei putea accesa, ce asigurare de viață meriți, cât ar trebui să plătești pentru asigurarea mașinii. Sună ca un episod din Black Mirror, nu? 

3.     Materiale inteligente

Să revenim la lucruri mai optimiste - anul 2019 ar putea aduce cu el o mulțime de noi materiale inteligente. Sticla și hârtia ar putea deveni high-tech, iar circuitele digerabile (amintite mai sus) vor fi mai ieftin de produs. Toate aceste materiale vor putea fi folosite în industria sănătății, la ambalaje, la electronice, dar și în alte domenii. Ele vor avea un impact major asupra Internetului Tuturor Lucrurilor.  

4.     Machine Learning pentru problemele societății

O veste cu adevărat bună este că oamenii de știință sunt de părere că vor putea folosi tehnologiile de Inteligență Artificială și de Machine Learning pentru a rezolva o parte din problemele lumii. Acești algoritmi, împreună cu utilajele autonome, vor putea începe să pună capăt foametei, secetei și diverselor maladii din anumite zone ale lumii. 

Concluzia ar fi că tehnologia este o unealtă importantă și depinde de noi cum o vom folosi - viitorul sună utopic sau distopic, în funcție de cum vrei să-l privești.
 

Articole Similare

Vezi toate articolele