...
19 Decembrie, 2018

Pentru Alain de Botton arta înseamnă terapie și auto-cunoaștere

Co-creare Alain de Botton (n. 1969) este un filosof și autor britanic contemporan, de origine elvețiană. În cartea Art as Therapy (editura Phaidon), precum și în aplicația online ce o însoțește, Alain își pune întrebarea prezentă în gândurile tuturor, dar care nu este rostită cu voce tare des – care este scopul artei? De ce avem nevoie de artă?

Conform lui Alain, arta poate avea mai multe funcții utilitare și nu există doar de dragul artei. În primul rând, arta poate fi folosită pentru frumusețea sa – o artă arătoasă aduce speranță și hrănește idealurile oamenilor. Avem nevoie de imagini idilice, fericite, calme, pentru a ne imagina viitorul, pentru a evolua în viața noastră în pofida obstacolelor. 

Pe de altă parte, durerea portretizată în artă sugerează că durerea nu este o stare trecătoare, ci este o parte a existenței umane, este normală, și nu trebuie blamată și marginalizată. Cu toții avem zile mai puțin fericite, iar arta, în încercarea ei de a transpune esența vieții, nu poate să evite acest aspect. 

Arta compensează și rebalansează ceea ce noi nu avem în viața noastră sau ceea ce nu există în societate la un moment dat – de exemplu, ne plac lucrările de artă liniștite pentru că ducem o viață neliniștită și stresantă. 

De asemenea, arta ne arată că lucrurile simple pot fi la fel de spectaculoase ca vedetele de la Hollywood. Natura, pădurea, cerul, fructele sunt tratate de artiști cu o plăcere și o strălucire egală celei prin care mass-media descrie viața starurilor. Ceea ce este diferit este că avem acces la lucrurile simple, spre deosebire de o viață fastuoasă și inaccesibilă. 

Părerea lui Botton este că arta, în general, și arta vizuală, în special, ar trebui folosite pentru o mai bună cunoaștere a sinelui și pentru a ne ajuta psihicul să facă față unor situații stresante.

Alain de Botton este și fondatorul School of Life, o școală cu 10 locații fizice și un canal de YouTube cu peste 4 milioane de urmăritori

Articole Similare

Vezi toate articolele