...
11 Iunie, 2019

Premianții

Film TIFF 2019 s-a încheiat, dar nu înainte ca laureații acestei ediții să primească aplauzele cuvenite!

Petrecerea de majorat a TIFF a ținut zece zile, la fel ca în fiecare an. Filme, petreceri, întâlniri și revederi, proiecte noi, concrete, discuții despre industrie, Uzina de filme pentru amatori, Unlimited – sunt doar câteva din amintirile pe care le păstrează cei prezenți la Cluj. Unii dintre ei, însă, au plecat acasă și cu premii. Să vedem cine sunt – în ordinea în care au fost anunțați de către Tudor Giurgiu, Președintele TIFF!

Bursa Alex. Leo Șerban a fost primită de regizoarea Lina Vdovîi, pentru dezvoltarea proiectului de film documentar Il Bel Canto, alături de regizorul Radu Ciorniciuc.
Mențiune specială în cadrul Bursei ALS a primit Iosif Prodan pentru dezvoltarea proiectului editorial dokumentar.ro, și tot o mențiune specială a fost acordată unui tânăr actor român care s-a remarcat printr-un succes notabil - Alex Bogdan, pentru rolul din filmul Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari.

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea „Ora de religie”, a fost acordat filmului Cler regizat de Wojciech Smarzowski ”pentru modul ingenios în care îi prezintă pe preoți atât ca agresori, cât și ca victime, reflectând perfect recentele scandaluri. Interpretările excepționale, imaginea și umorul negru vicios accentuează singurătatea personajelor în rătăcirea lor, fără a le transforma, totuși, în caricaturi” (motivația juriului).

Premiul publicului a fost primit de Copilul-problemă, regizat de Nora Fingscheidt, distribuit în România, din această toamnă, de Bad Unicorn.

Tot un Premiu al publicului, de data aceasta pentru Cel mai bun film din cadrul ZFR (Zilele Filmului Românesc) a fost câștigat de Moromeții 2 în regia lui Stere Gulea.
Cel mai bun scurt-metraj în cadrul ZFR a fost desemnat Opinci, regia Anton Groves și Damian Groves, dar juriul a acordat și o mențiune specială EX AEQUO pentru Telefonul, regia: Anca Damian, și Celed, regia: Anghel Damian.
Premiul ZFR pentru Debut a mers la regizorul Marius Olteanu pentru filmul Monștri – ”un portret profund a ceea ce înseamnă o relație modernă în care toate tipurile de iubire se regăsesc și totuși a fi îndrăgostit este imposibil” (motivația juriului).
Premiul ZFR pentru Lungmetraj a fost câștigat de Andrei Cohn pentru filmul Arest, cu o decizie în unanimitate a juriului.

Premiul pentru întreaga carieră a fost acordat designerului de costume Oana Păunescu, iar Premiul de excelență la această ediție TIFF a fost câștigat de Marcel Iureș, ” actorul român cu cel mai consistent succes international”, așa cum a fost prezentat, și care a spus, nu fără emoție, pe scena teatrului unde a debutat în urmă cu patru decenii: ”Toate nebuniile pe care le-am avut la 28 de ani le-am trăit aici. O parte din moleculele mele, din corpul meu, sunt datoare acestui oraș și acestui public”.

Premiul TIFF pentru Cea mai bună interpretare a mers către Ingvar E. Sigurdsson pentru rolul din filmul Alb cât vezi cu ochii.
Premiul Special al Juriului a fost câștigat de Un om fidel, film regizat și jucat de Louis Garrel, alături de Laetitia Casta și Lily-Rose Depp, pentru ”distribuția foarte bine gândită și pentru scenariul fermecător al celui mai jucăuș și mai amuzant film din competiție” (motivația juriului).
Premiul TIFF pentru Cea mai bună regie a fost acordat regizoarei May el-Toukhy pentru filmul Dama de cupă.
Marele Premiu și Trofeul Transilvania la această ediție TIFF a fost câștigat de filmul Monos, regizat de Alejandro Landes.Aceștia au fost premiații TIFF 2019!
Ne revedem cu drag de cinema la anul! Până atunci, urmăriți Retrospectivele și Caravana filmelor TIFF pentru a afla dacă ajung și în orașul vostru, iar între timp puteți viziona o parte din filmele de la Festival pe TIFF Unlimited!

Articole Similare

Vezi toate articolele
 • ...

  Teatrul: drama queen

  Teatrul este o experiență cognitivă într-un spațiu performativ, ajunsă astăzi după multe transformări la intersecția mai multor mijloace de exprimare artistică.

  Citeşte articolul
 • ...

  Filme care ne inspiră | Intro

  Cinematografia este un mijloc de comunicare, un dialog constant între audiență și regizor. Este o artă vie care evoluează la fel cum evoluează și limbajul. Ne uităm la filme pentru că ne distrag atenț...

  Citeşte articolul
 • ...

  TV gone digital

  În contextul Netflix și al altor jucători mari de pe piață canalelor TV care produc și difuzează în exclusivitate în mediul online, apar și replici independente, care au o agendă nișată.

  Citeşte articolul