...
02 August, 2018

Qreate the Future – cum ne vom putea prelungi viața în viitor?

Tehnologie Articol scris de Vlad Andriescu. Vlad scrie despre tehnologia din trecut, prezent și viitor, despre tot ce-i nou și de știut. De data aceasta a ales să scrie despre viitorul pe care toți îl așteptăm și la care toți visăm.

Cum vom trăi în viitor? Dacă acum 100 de ani rata mortalității era mare și trăiam mai puțin, astăzi speranța de viață crește. Cu ajutorul tehnologiei, viața noastră se va prelungi. 

Potrivit unui raport din 2012 al Națiunilor Unite, în lume existau peste 315.000 de persoane cu vârsta peste 100 de ani. În 2050, odată cu inovațiile medicale, se estimează că numărul persoanelor care vor trece de vârsta centenară va ajunge la 3 milioane. Proiecțiile oficiale din țările dezvoltate arată că bebelușii de astăzi au șanse să trăiască peste 100 de ani, dacă duc o viață totuși sănătoasă. 

Ai vrea să trăiești 100 de ani? Depinde și cum. Dacă e vorba să trăiești până la 100 de ani, dar ultimii 40 de ani să fie un chin, mai bine nu. Dar tehnologia promite să te facă apt pentru viață mai multă vreme. Să poți să te pensionezi, să vezi lumea și să te bucuri de nepoți fără să te îngrijorezi. Fie că vorbim de vaccinuri, terapii genetice sau chiar modificarea genelor. Am auzit în ultima vreme de din ce în ce mai multe astfel de lucruri. 

Datele arată că speranța de viață a crescut în ultimul secol cu 40 de ani, la nivel global. Asta nu înseamnă că am învățat să și trăim cu bătrânețea. Ne uităm în străinătate unde bunicii au activități, pleacă în excursii și au o viață activă. Apoi ne uităm la noi, iar aici lucrurile sunt mai dificle, mai ales că România vine pe un fundal rural destul de dezvoltat. 

Startup-uri care lucrează la prelungirea vieții

Am visat mereu să trăim mai mult. Dar e posibil să trăim, în curând, cazuri ca în Benjamin Button. Nu vom redeveni bebeluși, din fericire, ci la bătrânețe vom putea întoarce procesul de îmbătrânire. 

Elysium Health, un startup al unui profesor de la Universitatea MIT, lucrează la modificarea metabolismului oamenilor. Cercetarea lui arată că un mix de ingrediente poate duce la crearea unei pastile anti-îmbătrânire. 

De asemenea, Novartis, o companie farmaceutică din Elveția lucrează la dezvoltarea unei proteine care a fost injectată în sângele șoarecilor de laborator bătrâni, iar aceasta a fost capabilă să inverseze procesul de îmbătrânire și să rejuveneze creierul și mușchii. Așadar, vom avea o bătrânețe mai activă. 

În plus, se lucrează și la nanoboți care să fie introduși prin pastile inteligente în corpul nostru și să lupte cu celulele canceroase. Pastilele inteligente pot fi o speranță, pentru că acestea vor acționa pe post de senzori în organism și vor putea identifica foarte devreme problemele din corp. 

Organele printate 3D

O altă problemă a umanității e faptul că nu există destule organe pentru transplant, iar lucrul acesta duce la drame și la morți premature. 

Imprimantele 3D pot printa în acest moment celule stem care pot fi folosite la crearea de organe. Dacă am putem să facem primul burger sintetic în laborator, cu ajutorul celulelor stem, vom fi în stare să construim și organe. De asemenea, imprimantele 3D vor putea printa inclusiv vase de sânge mai rezistente. 

Imprimantele vor putea crea mușchi, cartilaje și oase, iar drumul spre organe noi nu va mai fi atât de mare. Vor mai trece câțiva zeci de ani, iar tehnologia va fi scumpă inițial, dar sunt șanse să fim ca o mașină și să ne înlocuim organele la nevoie. 

Acestea sunt doar 2 lucruri care în viitor ne vor prelungi viața, dar sunt și altele care se întâmplă sau care urmează a fi dezvoltate, precum ambulanțele robotice, chirurgia asistată de inteligența artificială sau modificarea ADN-ului.

Articole Similare

Vezi toate articolele