...
08 Octombrie, 2018

Școala de fotografie de la Düsseldorf – unde fotografia a fost recunoscută ca artă  

Fotografie Între anii 1976 și 1998, 87 de fotografi s-au format la Școala de Fotografie de la Düsseldorf, Germania, îndrumați de soții Bernd și Hilla Becher. Dintre aceștia, cei mai cunoscuți sunt: Thomas Ruff, Andreas Gursky, Candida Hofer și Thomas Struth.

Bernd Becher (1931 – 2007) și Hilla Becher (1934 – 2015) sunt artiști vizuali recunoscuți pentru inovațiile pe care le-au adus la nivel conceptual în domeniul fotografiei. Lucrările lor își au rădăcinile în tradiția curentului artistic New Objectivity și au caracteristici vizuale foarte facil de recunoscut – cei doi fotografiază clădiri industriale, alb-negru, în compoziții simetrice și închise. De asemenea, ce doi artiști nu fotografiază oameni niciodată. Construcțiile sunt analizate prin intermediul fotografiei într-un mod similar felului în care se documentează prezența unei anumite specii și modul în care aceasta se manifestă. 
Cei doi lucrează cu serii de fotografii, dintre care cea mai cunoscută serie este cea a Turnurilor de Apă, la care lucrează din 1972 până în 2009. Studenții lor sunt influențați de noua modalitate de a analiza realitatea, dar adaugă idei, tehnici și note originale. 

Thomas Ruff (n.1958) s-a făcut cunoscut pe scena artei internaționale cu seria sa de portrete – asemănătoare fotografiilor de pașaport, dar printate la dimensiuni mari. Lucrările explorează aura omului din imagine prin intermediul structurii minimaliste. 
Andreas Gursky (n. 1955) explorează conceptul de horror vacui în societatea capitalistă, fotografiind supermaket-uri, fabrici, depozite, piețe. Dimensiunile lucrărilor sunt impunătoare, iar Gursky folosește și mijloacele de lucru digitale începând cu anii 1990. 
Candida Höfer (n. 1944) și-a concentrat cariera pe fotografierea interioarelor clădirilor publice – bănci, birouri, catedrale, săli de spectacol – capturând psihologia arhitecturii sociale.

Thomas Struth (n. 1954) lucrează cu o serie vastă de subiecte – de la peisaje urbane la păduri tropicale și portrete. Cea mai cunoscută serie a sa este Museum Photographs, în care artistul surprinde vizitatori care admiră exponatele într-o stare de liniște și captivare. 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele