...
09 August, 2019

Sergei Loznitsa, invitat special la ANONIMUL 2019

Film / Relaxare La fiecare ediție, ANONIMUL are ca invitat special un realizator ale cărui filme ne-au marcat într-o manieră sau alta. În 2019, acesta este Sergei Loznitsa.

Sergei Loznitsa s-a născut pe 5 septembrie 1964 în Belarus, pe atunci parte a Uniunii Sovietice. Ulterior, s-a mutat împreună cu familia la Kiev, unde a și absolvit Institutul Politehnic, cu specializarea Matematici Aplicate. Lucrează apoi ca cercetător, la Institutul de Cibernetică, dar și ca translator de japoneză.În 1991 se înscrie la Institutul Cinematografic Gerasimov din Moscova, școală printre ai cărei alumni se află și Andrei Tarkovski și pe care Loznitsa o termină în 1997, la un an după ce realizase, deja, primul său documentar, un scurtmetraj intitulat „Today We Are Going to Build a House„. Din 2000 a lucrat la Institutul de Filme Documentare din St. Petersburg, iar în 2001 primește o bursă la Berlin, unde și emigrează cu toată familia.
Primul său film se numește My Joy și a fost oferit spectatorilor aflați la cinematograful în aer liber de la Anonimul, joi, 8 august, după o scurtă introducere făcută chiar de regizor. Acesta și-a încheiat micul discurs cu urarea: ”Bine ați venit în Rusia!”.

A primit numeroase premii naționale și internaționale, inclusiv la Cannes, Karlovy Vary, Leipzig, Oberhausen, Paris, Madrid, Toronto, Jerusalem, St. Petersburg, dar și distincții ale cinematografiei ruse, Nika și Laurel.

Regizorul Sergei Loznitsa a urcat aseară pe scena festivalului din Sfântu Gheorghe și a primit Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale, dar va participa, în aceste zile, la câteva sesiuni Q&A și la un masterclass, sâmbătă, la cinematograful din Green Village. Pe scenă s-a aflat și Vlad Ivanov, care este un vechi colaborator al regizorului și care apare și în filmul prezentat aseară.

Regizorul ucrainean a sosit la ANONIMUL alături de Maria Choustova, director de casting și producător, care a înființat alături de Loznitsa casa de producție Atoms & Void și care a spus: ”Suntem norocoși să avem colegi atât de talentați în România ca Vlad Ivanov, cu care sunt sigură că vom mai lucra, ca directorul de imagine Oleg Mutu, cu care Sergei a lucrat la toate cele patru filme de ficțiune ale sale, precum și mulți alți colaboratori de aici. România este parte din viața și opera lui Sergei”.

La această cea de a XVI-a ediție, festivalul de Film ANONIMUL îi dedică regizorului Sergei Loznitsa o retrospectivă cu șapte dintre filmele sale, patru filme artistice și trei documentare: „My Joy”, „In the Fog”, „A Gentle Creature”, „Donbass”, „Maidan”, „Austerlitz” și „The Trial”.

Articole Similare

Vezi toate articolele
 • ...

  Teatrul: drama queen

  Teatrul este o experiență cognitivă într-un spațiu performativ, ajunsă astăzi după multe transformări la intersecția mai multor mijloace de exprimare artistică.

  Citeşte articolul
 • ...

  Filme care ne inspiră | Intro

  Cinematografia este un mijloc de comunicare, un dialog constant între audiență și regizor. Este o artă vie care evoluează la fel cum evoluează și limbajul. Ne uităm la filme pentru că ne distrag atenț...

  Citeşte articolul
 • ...

  TV gone digital

  În contextul Netflix și al altor jucători mari de pe piață canalelor TV care produc și difuzează în exclusivitate în mediul online, apar și replici independente, care au o agendă nișată.

  Citeşte articolul