...
07 Septembrie, 2018

Sherrie Levine – ce înseamnă să copiezi în lumea contemporană?

Co-creare Sherrie Levine (n. 1947) este o artistă conceptuală americancă, cunoscută pentru lucrările sale care aparțin curentului Appropriation Art, totodată fiind, poate, cea mai importantă reprezentantă a acestuia. 

Appropriation Art se referă la folosirea unor obiecte sau imagini preexistente și integrarea lor în opera artistică nouă, fără o modificare a lor în prealabil. Acest procedeu naște întrebări cu privire la paternitatea operei de artă în general.

Lucrările lui Levine sunt aproape identice cu originalele pe care le folosește ca materiale de creație și se situează conceptual între copie și original. Câțiva dintre artiștii pe care Levine îi apropriază: Walker Evans, Constantin Brâncuși, Vincent van Gogh, Gustave Courbet, Eliot Porter.

Poate cea mai intrigantă apropriere a lui Levine este cea a Fântânii lui Marcel Duchamp, cel ce a introdus ready-made-ul în artă. Dacă Duchamp ia un pisoar, îl semnează și îl expune ca operă de artă revoluționând arta pentru totdeauna, Sherrie Levine preia lucrarea lui Duchamp și o reface dintr-un bronz polizat și o expune sub numele Fountain (After Marcel Duchamp: A.P.) în anul 1991. Bronzul este folosit de artistă pentru a evoca un alt mare artist modern, sculptorul Constantin Brâncuși, care a folosit adeseori acest material în realizarea lucrărilor sale. 

În After Walker Evans: 4 (1981), Sherrie Levine fotografiază o reproducere dintr-un catalog a celebrei fotografii a lui Walker, Alabama Tenant Farmer Wife - imagine simbol pentru Great Depression. Gestul lui Sherrie este unul controversat, iar reprezentanții legali ai lui Walker intentează un proces pentru încălcarea drepturilor de autor. 

O discuție despre copie și original și despre autenticitatea imaginii în artă este deschisă pretutindeni în lumea artistică a vremii, părerile fiind împărțite cu privire la dreptul de a împrumuta o imagine și a o folosi întocmai; discuția este încă de actualitate. 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele