...
03 Martie, 2019

Sofia Coppola   și universul filmelor populate de personaje feminine

Film Sofia Coppola (n.1971) este una dintre cele mai aclamate regizoare ale Hollywood-ului. În anul 2004 a câștigat Premiul Oscar pentru scenaristică și a fost nominalizată la alte două categorii, Regie și Cel mai Bun Film, cu filmul Lost in Translation (2003). 

Sofia și-a făcut debutul regizoral cu The Virgin Suicides (1999), o dramă șocantă despre opresiune, energie feminină și adolescență. Melodiile care însoțesc filmul, compuse de duo-ul francez Air alcătuiesc unul dintre soundtrack-urile iconice ale anilor ‘90. Sofia a știut întotdeauna cum să fie pe val și cum să integreze în filmele sale cele mai trendy curente de artă vizuală și muzicală. 

Sofia Coppola propune o Maria Antoaneta specială, colorată, modernă. Soundtrack-ul, cu influențe rock și electronice, se potrivește mai bine cu personalitatea Mariei, în comparație cu muzica vremii în care aceasta a trăit. De aceea, este o alegere curajoasă din partea regizoarei. 

Pentru filmul The Bling Ring (2013), Sofia a convins-o pe Paris Hilton să își ofere casa spre a fi platou de filmare, lucru care aduce o doză mare de autenticitate peliculei. În Somewhere (2010), film premiat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția, Sofia explorează legătura dintre un star de cinema și fiica sa. 

Majoritatea eroinelor Sofiei Coppola sunt femei tinere și puternice, dar vulnerabile în același timp. Acestea sunt fie analizate în cadrul unei relații de grup cu alte femei (The Virgin Suicides), fie în cadrul unor relații cu o figură masculină matură (Lost in Translation). 

Deși Sofia Coppola este fiica renumitului Francis Ford Coppola și are o istorie familială foarte bogată în lumea Hollywood-ului, regizoarea și-a creat un traseu unic și curajos în lumea filmului, un traseu colorat și delicat, plin de personaje feminine. 
 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele
 • ...

  Teatrul: drama queen

  Teatrul este o experiență cognitivă într-un spațiu performativ, ajunsă astăzi după multe transformări la intersecția mai multor mijloace de exprimare artistică.

  Citeşte articolul
 • ...

  Filme care ne inspiră | Intro

  Cinematografia este un mijloc de comunicare, un dialog constant între audiență și regizor. Este o artă vie care evoluează la fel cum evoluează și limbajul. Ne uităm la filme pentru că ne distrag atenț...

  Citeşte articolul
 • ...

  TV gone digital

  În contextul Netflix și al altor jucători mari de pe piață canalelor TV care produc și difuzează în exclusivitate în mediul online, apar și replici independente, care au o agendă nișată.

  Citeşte articolul