...
03 Iulie, 2018

Sophie Calle sau cum să faci din voyeurism artă

Co-creare „The idea becomes a machine that makes the art.” Sol Lewitt

Sophie Calle (n. 1953) este o artistă conceptuală franceză care are ca principale tehnici de lucru investigația și voyeurismul. Artista folosește adesea fotografia ca metodă de documentare a acțiunilor sale și  în expoziții creează instalații rafinate, de mari dimensiuni, care cuprind fotografii, video-uri, texte, cărți, obiecte etc.

Conceptele ce stau la baza operei lui Sophie Calle sunt vulnerabilitatea umană, intimitatea și identitatea individuală. În, poate, cea mai cunoscută lucrare a sa, Suite Venetienne (1979), Calle urmărește un bărbat în Veneția și îl fotografiază în tot acest timp. Pentru lucrarea The Hotel (1981), Calle se angajează într-un hotel din aceeași Veneție ca menajeră și spionează și analizează viața clienților hotelului prin intermediul lucrurilor deținute de aceștia.

În Adress Book (1983), artista pornește de la o agendă telefonică găsită pe stradă. Începe să sune toate contactele prezente în agendă și să adune informații despre posesorul acesteia, creându-i un caleidoscop al identității, un portret real realizat din toate părerile celor care îl cunosc. În anii ’90 și 2000, Sophie continuă să creeze jocuri elaborate despre intimitate, apartenență și societate, culminând cu prezentarea piesei Take care of Yourself în Pavilionul Franței la Ediția cu numărul 52 a Bienalei de la Veneția.

Opera este numită astfel după ultimul rând al unui mail de despărțire trimis de partenerul ei din acea vreme. Nedumerită, artista preia mail-ul și intervievează 107 femei - le roagă să îi traducă și să o ajute să înțeleagă mesajul transmis de fostul partener și să-i faciliteze trecerea peste această despărțire bruscă. 

Foto credits: pierre.log via flickr

Curajul și candoarea cu care Sophie Calle analizează noile reguli ale iubirii o fac unică pe scena artistică internațională, fiind caracterizată de un mix între munca de detectiv, crearea unei realități posibile și depășirea granițelor intimității. 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele