...
03 Iulie, 2018

Tadeusz Kantor - Dirijor al Mării

Film Tadeusz Kantor (1915 – 1990) a fost un artist polonez, ale cărui spectacole de teatru revoluționare au rămas în istorie și au deschis drumurile unor cercetări ulterioare asupra formei, performance-ului și conceptelor teatrale. Totodată și scriitor, scenarist, scenograf, pictor și actor, Kantor a avut ca principale surse de inspirație mișcările artiste DADA și suprematiste, arta  informală și arta suprarealistă. 

În 1955, Kantor creează teatrul Cricot 2, care va deveni un spațiu intim eu-ului său artistic. Stilul artistic al lui Kantor începe să se sedimenteze în această perioadă, acesta creând decoruri similare celor unor filme mute și încurajând actorii să simuleze mișcările încordate ale unor manechine. 

În spectacolul Circus (1957), Kantor dezvoltă tehnica emballage (ambalării), în care costumele pe care actorii le poartă îi fac să nu fie recognoscibili, să nu aibă o identitate. Această perioadă artistică va evolua în teatrul informal, un teatru caracterizat de automatism și în care actorii sunt tratați precum niște obiecte neînsuflețite. 

Tadeuzs a lucrat cu dramaturgii celebri ai vremii, precum Eugene Ionesco, semnând scenografia și costumele cunoscutei piese Rinocerii, pusă în scenă în Cracovia în 1961, în regia lui Piotr Pawlowski.

În 1962 – 1964, Kantor transformă conceptul de teatru informal în conceptul de Teatru Zero, căruia orice tip de acțiune îi lipsește. Acesta este urmat de primele sale happening-uri. Cel mai elaborat happening al artistului este Panoramic Sea Happening – august 1967. Happening-ul a cuprins trei părți: The Sea Concert (ce a rămas în istorie prin intermediul fotografiilor lui Eustachy Kossakowski și în care artistul este surprins dirijând marea),  The Raft of The Medusa și The Erotic Barbouillage

Ultimul tip de teatru pe care îl dezvoltă, Teatrul Morții, este caracterizat de însuși Kantor ca fiind un proces prin care materialele lipsite de strălucire, infimul zilnic, devine subiect al extraordinarului, al adevăratei călătorii de cunoaștere a lumii. 

În întregul său demers artistic, Tadeusz Kantor a fost un căutător al noului și a încercat, susținut prin experimentele sale, să extindă granițele artei. 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele
 • ...

  Teatrul: drama queen

  Teatrul este o experiență cognitivă într-un spațiu performativ, ajunsă astăzi după multe transformări la intersecția mai multor mijloace de exprimare artistică.

  Citeşte articolul
 • ...

  Filme care ne inspiră | Intro

  Cinematografia este un mijloc de comunicare, un dialog constant între audiență și regizor. Este o artă vie care evoluează la fel cum evoluează și limbajul. Ne uităm la filme pentru că ne distrag atenț...

  Citeşte articolul
 • ...

  TV gone digital

  În contextul Netflix și al altor jucători mari de pe piață canalelor TV care produc și difuzează în exclusivitate în mediul online, apar și replici independente, care au o agendă nișată.

  Citeşte articolul