...
05 Februarie, 2019

Tamara de Lempicka - diva picturii adorată de Madonna 

Co-creare Tamara s-a născut într-o familie înstărită și a dus o viață lipsită de griji în Saint Petersburg, până la venirea bolșevicilor la putere, moment în care a fost nevoită să emigreze în Franța împreună cu soțul său. 

La Paris, Tamara decide să studieze pictura cu Maurice Denis și devine singura artistă din istorie ce lucrează în stilul Art Deco, un stil prezent mai ales în arhitectura și design-ul de obiect al vremii. Pictorița este excentrică și iubește opulența, iar acest lucru se poate observa  chiar din picturile sale – culori puternice, personaje monumentale și compoziții pline de forță. 

Artista decide să plece în Statele Unite în 1939 și se stabilește în Los Angeles. Aici începe să picteze portrete ale celebrităților de la Hollywood. Operele lui Lempicka sunt flatante pentru cei pe care îi pozează, artista căutând să obțină recomandări bune cu scopul de a își crește vânzările. Conceptul de glamour este foarte important pentru Lempicka: aceasta iubește moda, studiază revistele vremii și se inspiră din ele, mai ales atunci când pictează portrete feminine. Starletele reprezintă unul dintre subiectele ei preferate, iar, conform mărturiilor vremii, de fiecare dată când i se spunea că seamănă fizic cu Greta Garbo, Tamara era profund emoționată.

Din păcate, Tamara de Lempicka nu a avut un succes răsunător în Statele Unite, în ciuda încercărilor sale de a-și schimba stilul în ceva mai obișnuit pentru publicul american,  începând să creeze artă abstractă. 

În 1973, Tamara de Lempicka este redescoperită de public cu ajutorul lui Alain Blondel, un curator care îi organizează o expoziție retrospectivă la Luxembourg Gallery în Paris. Lempicka devine rapid preferata celebrităților, printre colecționarii săi numărându-se Jack Nicholson, Barbra Streisand și Madonna, aceasta din urmă inspirându-se din aura unică a artei Tamarei în multiple videoclipuri muzicale. 

Articole Similare

Vezi toate articolele