...
09 August, 2019

Tehnici simple și utile de făcut ordine în viață vara asta

Relaxare Urmează un scurt set de trucuri și sfaturi despre cum să ieși din vară mai limpede - la minte, la haine, la casă, la planuri și la… viață.

În lumea noastră tot mai aglomerată, grăbită și agitată, vara este poate singurul moment din an în care lucrurile se întâmplă mai lent. Un lent relativ, dar totuși relevant. Spun relativ fiindcă lentul nostru nu are nicio legătură cu lentul generațiilor anterioare și nici măcar cu nostalgiile verilor leneșe din copilărie: cine mai poate visa la săptămâni întregi de citit pe o pătură, în mijlocul grădinii? Nici măcar copiii de azi nu mai trăiesc în acest ritm.

Totuși, chiar și vara noastră „contemporană” poate face minuni pentru o minte obosită și aglomerată după jumătate de an de muncă. Și, ca orice perioadă în care lucrurile merg mai lent, poți să faci mici acțiuni pentru a remontare, relaxare și un fel de odihnă activă, care te odihnește cât trebuie, dar în același timp activează acele părți din tine care au nevoie de un „reset”.

1. Simplifică, simplifică, simplifică

Demult, am citit într-o carte a lui Dominique Loreau un lucru care mi-a rămas în minte: „Oamenii care caută simplitatea nu sunt în căutarea unei vieți mai ușoare. Sunt în căutarea unei vieți!”.

Perfect valabil pentru oamenii zilelor noastre, pentru care ideea de simplificare nu este o modă, ci o necesitate. Când tot mai multe sarcini vin peste tine la foc continuu, plus zeci de moduri noi prin care oricine poate avea acces la tine în fiecare secundă, ca să poți să adaugi ai nevoie mai întâi să scazi.

Vara este un bun moment în care să-ți reevaluezi viața din temelii și, chiar dacă asta sună complex sau anevoios, de fapt este complet eliberator și nespus de simplu. Ca un detox de viață. În ziua de azi cu toții cheltuim prea mult, irosim prea mult, ne consumăm prea mult și practic pierdem timp, energie și bani în zeci de feluri diferite.

Simplificarea are două părți direct conectate: o parte teoretică și una practică. Începem cu partea teoretică, cea care nu implică decât să stai în liniște, cu o cafea în față, și să te gândești la viața ta. Atât.

Ia o pagină albă (sau mai multe) și stabilește o coloană pentru fiecare aspect al vieții tale, de la job și timp liber până la haine, mâncare și hobby-uri. Apoi, pe fiecare coloană, scrie cel puțin cinci lucruri la care poți să renunți pentru ca viața ta să fie mai bună, mai simplă și mai eficientă.
Ingrediente și produse pe care le cumperi de fiecare dată și le arunci, cheltuind bani degeaba. Activități inutile sau obositoare, care îți consumă timpul și energia. Abonamente la diferite servicii, care se reînnoiesc automat deși tu nu mai ai nevoie. Obiceiuri care nu te mai reprezintă, dar te „vampirizează”. Cumpărături compulsive. Lucruri pe care refuzi să te delegi deși îți consumă timpul inutil. Activități pe care ai putea să le faci mai simplu, mai ieftin și mai bine. Oameni care îți fură timpul și atât. Da, pe lista asta se includ chiar și oamenii toxici care îți consumă timpul și îți iau energia fără a-ți da vreodată înapoi altceva decât o stare proastă de spirit.

2. Când faci loc în casă, faci loc în viață

Asta e partea practică a simplificării. Nu voi uita niciodată ceva citit în cartea unui CEO american: „Când vreau noi oportunități în viață, îmi fac ordine în casă și în mașină”. Am râs la momentul respectiv, dar adevărul este că lucrurile chiar așa funcționează. Dincolo de anecdotică, nu poți primi lucruri noi în viața ta dacă ești sufocat de cele vechi: e o chestiune de „fizică” elementară până la urmă.

După ce ai lămurit direcțiile pe hârtie (sau pe telefon, tabletă, orice formă pe care o preferi), mergi prin casa ta, din cameră în cameră, și privește în jur. Valabil și la birou. Partea abstractă va trasa deja niște direcții clare, fiindcă pe măsură ce te gândești, scrii și tai de pe listă, îți dai seama unde sunt excesele și balastul.

Apoi, privind cu atenție în jur - pe mobilă, în dulapuri, în garderobă, în bibliotecă, în birou - trebuie să te gândești ce aglomerează spațiul și viața ta fără să-ți ofere nimic. Ce e doar sursă de praf, de enervare și aglomerație, nimic altceva.

Lucruri care nu-ți plac și pe care le-ai păstrat din inerție, obiecte desperecheate sau rupte, aparate pe care îți tot spui că „o să le repari” de acum 10 ani, haine pe care nu le mai porți sau nu ți-au plăcut niciodată, cărți proaste pe care nu le vei mai reciti niciodată, cadouri care n-au fost niciodată pe gustul tău dar le păstrezi ca amintire, dubluri, carnețele începute și niciodată terminate, lucruri ce păreau „drăguțe” când le-ai cumpărat, dar care au devenit doar sursă de balast, suveniruri cărora le schimbi locul periodic fiindcă ți-e milă să le arunci… să mai continui?

Ia-ți inima în dinți și alege spațiul și confortul tău, în defavoarea „nostalgiilor”, a inerției și a temerilor că într-o zi, peste 20 de ani, ar putea să-ți trebuiască acel obiect din sertar. Nu se va întâmpla. Împarte obiectele în saci de donat, de aruncat, de reciclat, de vândut și descotorosește-te de ele. Senzația de eliberare pe care ți-o dă o minte ordonată și un spațiu aerisit nu se compară cu nimic pe lume. E ca și cum ai avea o viață nouă: mai mult spațiu, mai mulți bani (vei observa cât de mult irosești pe inutilități, dar poți și valorifica multe lucruri de care nu mai ai nevoie), mai mult timp și o minte mai limpede și cu scopuri mai clare pentru viitor.

3. Lista de nefăcut nimic

La un moment dat circula o poză pe rețelele sociale, cu un personaj de desen animat care avea un „To Do List” și pe el scria doar „Nothing”. În viața reală nu mai stăpânim defel arta de a nu face nimic, de aceea tindem să umplem zilele cu cât mai multe activități, multe doar consumatoare de energie și atât. Ne-am obișnuit să fim atât de ocupați încât uneori ne este chiar teamă de stat degeaba: ne-am dezobișnuit, nu ne simțim în largul nostru să ne relaxăm.

Așa cum faci liste cu lucruri „De făcut”, vara asta întocmește-ți o listă cu activități relaxante și fără absolut nicio miză. O baie fierbinte cu muzică în surdină și cu o carte bună, un film preferat revăzut a zecea oară, răsfoit o carte de demult, urmărit tutoriale de… orice pe YouTube, o zi de citit de dimineață până seară, câteva ore de lenevit ascultând muzică…

Dă o șansă tuturor lucrurilor pe care ți-ar plăcea să le faci în restul anului, dar ai de fiecare dată impresia că sunt doar „pierdere de timp” de la lucruri mult mai importante și urgente. Vara e timpul listelor „pe dos”, cele care sunt pentru minte și suflet, nu doar pentru bifat ceva pe ordinea de zi. Nu tot ce faci trebuie să te învețe ceva, să te ajute să avansezi cu ceva sau să aibă un scop clar și o miză.
De multe ori, singura miză trebuie să fie starea ta de bine și de relaxare, iar dacă un film de Hitchcock, o sesiune de bătut mingea sau recitirea primului volum din ”Cireșarii” reprezintă această relaxare, îmbrățișeaz-o din toată inima. Dacă nu vara, atunci când?

Articole Similare

Vezi toate articolele