...
18 Mai, 2018

Tino Seghal – artistul care definește efemeritatea lumii

Co-creare Practica artistului Tino Sehgal (n. 1976) este intrigantă, inteligentă și perfect adaptată contemporaneității. Sehgal „construiește situații”, creează momente unice și irepetabile, se dezice total de reproducerea mecanică a operei de artă și prezintă memoria ca unic instrument de înregistrare. Niciun mijloc de documentare a acțiunilor lui Tino Seghal nu este permis, iar un alt aspect interesant al metodei sale de lucru este chiar vânzarea lucrărilor sale.

Cum poate ceva unic și efemer să fie tranzacționat? Vânzarea este constituită de o discuție, de obicei între un reprezentant al muzeului și Sehgal însuși, în care 5 aspecte sunt amintite – lucrarea va fi instalată de cineva delegat de Sehgal; performerii vor fi plătiți cu un minimum stabilit tot de Sehgal; lucrarea va fi expusă minimum 6 săptămâni; este interzisă fotografierea și filmarea lucrării; în cazul în care lucrarea este re-vândută, același tip de contract oral este inițiat – iar totul se încheie cu o strângere de mână. Niciun contract tipărit sau tranzacție bancară nu sunt permise.


Termenul „situații” este cel potrivit pentru a descrie opera lui Tino, întrucât atât performerii, cât și vizitatorii sunt parte a lucrării. Titlurile lucrărilor încep adesea cu „this”, care implică în limba engleză un moment împărtășit, un schimb autentic între participanți. 


Spre exemplu, în „This is exchange (2002)”, vizitatorilor le sunt oferiți bani pentru a conversa cu un performer despre economia de piață. În „This situation (2007)”, performerii inițiază conversații cu vizitatorii pornind de la una dintre cele 100 de maxime filosofice alese de artist. În „This Progress (2010)”, vizitatorii sunt întâmpinați de un copil care îi întreabă „Ce este progresul?”. Pe măsură ce vizitatorii urcă pe spirala muzeului, ei întâlnesc „interpreți” din ce în ce mai în vârstă, care continuă discuția, ramificând noțiunea de progres.


În 2013 Tino Seghal a câștigat Leul de Aur la Bienala de la Veneția și a fost nominalizat împreună cu alți 3 artiști la Premiul Turner. Controversat și original, Tino Sehgal punctează efemeritatea lumii și importanța întelegerii artei sub semnul prezentului și inefabilului.
 

Articole Similare

Vezi toate articolele