...
02 August, 2018

Unde a luat naștere mobila din casa ta – Școala de la Bauhaus

Co-creare Bauhaus a fost o școală germană de artă, care prin viziunea diferită a curriculumului a schimbat la propriu înfățișarea caselor în care locuim și a obiectelor pe care le folosim zi de zi. Școala a fost operațională între anii 1919 și 1933 și a avut o programă de artă unică în lume, fiind cea mai importantă școală de artă modernă a secolului XX.

Școala de la Bauhaus a fost fondată de Walter Gropius (1883 – 1969), arhitect german, pionier al arhitecturii moderne. Angajați ai școlii au fost artiști, designeri și arhitecți celebri ai vremii -  Wassily Kandinsky, Josef Albers, László Moholy-Nagy, Paul Klee, Ludwig Mies van der Rohe, Marcel Breuer, Johannes Itten
 
Pănă în modernitate, artele se împărțeau în arte majore (arhitectura, sculptura, pictura) și arte minore (artele decorative, design-ul). La școala de la Bauhaus, artele minore sunt aduse pe același loc ca artele majore și sunt tratate cu aceeași seriozitate. Funcționalitatea artei este chestionată și se caută crearea de obiecte frumoase, utilitare și inovative în același timp. Teoria formei și teoria culorii sunt atent studiate și chiar dacă stilul Bauhaus este unul simplu în aparență, el este complex ca și proces de creație.

Principiile școlii cuprind: dobândirea de cunoștințe temeinice în lucrul cu materiale diverse prin practică și nu prin teorie, corpul profesoral trebuie să fie compus din profesioniști și mai ales inovatori ai domeniului, studenții trebuie să se pregătească pentru producția în masă a produselor proiectate de ei, trecutul artistului ca decorator trebuie schimbat în viitorul artistului ca parte integrantă a societății. Concepte ca simplitate, abstracțiune, simetrie, consistență, unitate, economie, continuitate, subtilitate, monocromie, regularitate, organizare sunt promovate. 


 
Cu Bauhaus, arta devine funcțională și accesibilă producției în masă și, respectiv, unui număr mult mai mare de oameni decât în trecut. Astfel, după momentul Bauhaus, obiectele care au la bază principii estetice universale sunt diseminate la scară largă.
 

Articole Similare

Vezi toate articolele