...
12 Aprilie, 2018

Vom locui în viitor în case printate 3D?

Tehnologie ICON, o companie cu originile în Texas, USA, își propune să rezolve problema locuințelor pentru aproximativ 1.2 miliarde de oameni ce nu-și pot permite un cămin printr-o metodă revoluționară de construire a caselor.

Acestea sunt realizate din beton cu ajutorul unei tehnologii de print 3D, iar timpul aferent ridicării unei case de 60 m2 este de doar 24 de ore. Construcția are aproximativ 100 de straturi de beton cu o grosime de cca 3 cm fiecare, iar casa poate fi locuită la câteva zile după printarea propriu-zisă, timp necesar pentru uscarea deplină a construcției și a asamblării ferestrelor, ușilor și acoperișului.
 
Pe viitor, ICON își dorește construirea de roboți care să realizeze aceste acțiuni, precum și a unor drone care să zugrăvească exteriorul casei. În prezent, prețul construcției unei astfel de case este de 10.000 de dolari, dar compania își dorește să reducă prețul la doar 4.000 de dolari. 

ICON nu este prima companie specializată în printul 3D în beton, această tehnologie fiind punctul de interes a multor alte companii cu sedii în toată lumea, de la China la țări europene precum Italia și Franța. ICON își revendică însă construcția primei case printate 3D și declarată ca fiind locuibilă de către un guvern. Aceasta este situată în Austin, Texas, într-un cartier liniștit și are cu siguranță ceva din aerul arhitectural tipic american. Primele încercări de printare 3D în beton au fost făcute în anii 1950 – 1960, însă fără reușite extraordinare, abia în anii 2000 materialele de construcție fiind îndeajuns de avansate pentru a susține ideea.

Tehnologia de construcție 3D s-ar putea să fie folosită și în ridicarea primei baze umane de pe lună, Agenția Spațială Europeană având planuri extinse în această privință.


              

Articole Similare

Vezi toate articolele