...
02 August, 2018

Yves Klein și cea mai cunoscută nuanță de albastru

Co-creare Yves Klein (1928 – 1962) a fost un artist francez, unul dintre pionii importanți ai curentului artistic  Nouveau Réalisme, care chestiona noile modalități de percepție a realului, și pioner al performance-ului și minimalismului. 

Studiile lui Klein au fost diverse, acesta arătându-se interesat de jazz, literatură, filosofie și judo. În 1946, în timp ce petrecea timp cu prietenii pe plajă, artistul a avut o revelație – cerul ca reprezentare a infinitului și a indefinitului. Această epifanie va da sens întregului său demers artistic și va reprezenta punctul de pornire în căutările sale viitoare. 

După călătorii prelungite în Marea Britanie și în Japonia, Yves se întoarce în Paris, unde în 1956 dezvoltă împreună cu un chimist o culoare; o nuanță specială de albastru ultramarin – numită International Klein Blue, pe scurt IKB. Artistul lansează perioada sa albastră cu lucrarea Aerostatic Sculpture, în care eliberează 1001 baloane de culoarea albastru Klein în Paris. 
 
În 1958, Klein expune în Galeria Iris Clert lucrarea Vidul – o vitrină goală, vidată, o metaforă a relației artei cu materia și un manifest al minimalismului. În concepția lui Klein, vidul este o zonă și o stare neutră în care fiecare poate căuta în interiorul său și poate descoperi adevăratul sens al vieții, comuniunea cu non-materia. 

Yves a ajutat la dezvoltarea performance-ului în artă, fiind unul dintre pionierii acestui mediu de lucru. În Antropometries (1960), Klein folosește corpurile feminine pe post de instrumente de creare a semnului – nudul și corpul în general nu mai reprezintă un subiect, ci este o unealtă a experimentării realului. Klein lucrează și cu roșul și cu foița de aur pe care le privește ca părți integrante ale unui trio divin, împreună cu albastrul care l-a făcut celebru și cu focul.

Yves Klein este în continuare o figură controversată artei, cu o moștenire inestimabilă, cu lucrări ce propun un mix între cercetările mai presus de cotidian și naturalețea momentului prezent.

 

Articole Similare

Vezi toate articolele